Tuesday, May 1, 2012

Psidium Forsknings og Utviklings Stiftelsen


Fra venstre til høyre P.lucidumP.lucidumP. cattleianum og P. cattleianum
 Psidium Forsknings og Utviklings Stiftelsen (PRDF) er en veldedig organisasjon med det formål å stimulere forskning og utvikling på Psidium (Guavaer) arter og spesielt de ugress aktige treplantene P. cattleianumP. littorale og P. lucidum som allrede regnes noe de mest truende og invaderendes artene i de sub-tropiske Hawaiiske regnskogenes og Hawaiis Nasjonal Parkenes artsmangfol. 

Disse 3 treplantene innen Guava familien hører til i Brasil, og ble introdusert til Hawaii av britene rundt 1825 og blir ofte omtalt som Waiawi (Uttales Wai-Wi) på Hawaiisk eller som Jordbœrguava (Strawberry Guavas på engelsk), Waiawi er en relativt fjern slekning av Vanlig Guava aka Eple Guava (P. guajava). Selv om Waiawi fruktene er spiselige, treverket og bladene brukes runt om på de Hawaiiske øyene regnes de som tilnœrmet uten øknomisk verdi.   I 2010 ble det antatt at kosnadene for å fjerne uønskede Waiawi skoger fra de Hawaiiske Nasjonal Parkene til omtrent 367 millioner US dollar. 

Før PRDF har det blitt gjort endel forskning på Waiawi siden 1980, men dette har vœrt rettet mer på bruk av biokontrol, frøsprednings mønstere fra vill griser, fugler og andre dyr. GIS for satelitt utregnet dekning av Waiawi i skogene. Herav har det blitt brukt omtrent 1.2 millioner US dollar på Waiawiens naturlige fiende fra Brasil i form av et insekt som lager blad galle på kun Waiawi arter.

Psidium Forsknings og Utviklings Stiftelsens mål er å få ett mer bredt perspektiv ved å drive frem grunnforskning, både i laboratorium og direkte i felten. Utvikle nye mårter å få kunnskap, krativitet og alternative metoder som kan bedre balansere Waiawi fra ett problem til mulig nytte for Hawaii og andre plasser, ettersom Waiawi ikke bare er et problem på de Hawaiiske øyene men og på global skala.
  Waiawi Naturals, er vår første trinn i utvikling av positiv bruk av Waiawi, som også er en nøkkel ingrediens i alle våre Waiawi Naturals veldedige produkter. Waiawi Naturals produserer så langt badesalt og såper. For mer informasjon om Waiawi Naturals Merket, se www.waiawi-naturals.blogspot.com

No comments:

Post a Comment